Descarcă flyer FIT

Testul imuno chimic fecal – FIT detectează urmele de sânge din scaun (“treaba mare”) ce nu sunt vizibile cu ochiul liber. Sângele din prin scaun se poate datora pezenței polipilor (mici noduli care cresc pe peretele intestinului gros) sau chiar a tumorilor canceroase. Acest test efectuat regulat, poate ajuta in prevenirea cancerului colorectal sau depistarea lui devreme. Este important să faceți acest test chiar daca nu vă supără nimic.

Pachetul FIT conține:

1. Instrucțiuni de folosire
2. Hârtie pentru strângerea materiilor fecale (“treaba mare”)
3. Flaconul de colectare
4. Punga de transport

IMPORTANT! Aduceți testul înapoi la medicul de familie în maximum 7 zile de la primirea lui! Nu depășiți 48 de ore de la recoltarea probei!

GHID DE EFECTUARE TEST FIT

1. Așează hârtia de colectare în vasul de toaletă

2. Faceti “treaba mare” pe hârtia de colectare

3.Răsucește și deschide capacul

4.Zgârie / înfige capătul cu zimți in mai multe locuri în “treaba mare” până acestea se acoperă

5.Introdu capacul înapoi in cutiuța de colectare si închide-l până auzi un click. NU mai deschide capacul din acest moment!

6.Introdu cutiuța in pungă și închide punga. Predă punga cu testul in maxim 2 zile de la recoltare.

7. După recoltare, puneți testul în frigider până la transportul acestuia către medicul de familie

ATENȚIE

  • Nu turnați lichide în flaconul în care se colecteaza materiile fecale (“treaba mare”)
  • Nu rupeți sigiliul de aluminiu
  • Nu atingeți flaconul colector cu mâinile ude – se poate șterge codul de bare de pe flacon
  • Nu deschideți flaconul dupa ce ați recoltat proba
  • După recoltare, punga cu flaconul se va ține în frigider până în momentul aducerii probei la medicul de familie

În cazul in care nu sunteți hotărât/ă sau aveți nelămuriri nu ezitați să cereți informații suplimentare medicului dumneavoastră de familie.

REZULTATUL TESTULUI DUMNEAVOASTRA POATE FI:

NEGATIV SAU NORMAL

  • Un rezultat NEGATIV înseamnă că nu a fost găsit sânge în scaunul dumneavoastră în momentul în care ați efectuat testul.
  • Dacă acest test este negativ, nu înseamnă întotdeauna că un cancer sau polipi (noduli care se pot transforma in cancer) la nivelul colonului nu pot fi prezenți. Nici un test nu este 100% sigur. Testul poate rata polipii și uneori cancerul. Din acest motiv, este foarte important ca la fiecare 2 (doi) ani să repetați testul. Testarea regulată oferă cea mai bună șansă pentru depistarea din timp a polipilor sau cancerului de colon.
  • În situația în care aveți factori de risc pentru cancer de colon (rude de sânge cu istoric de cancer de colon sau alte cancere), întrebați medicul dumneavoastră de familie dacă trebuie să mai faceți și alte investigații. De asemenea, ori de câte ori apar semne precum sângele în scaun sau modificări importante ale scaunului mergeți și vorbiți cu Medicul de familie.

POZITIV

  • Un test FIT pozitiv înseamnă că a fost descoperit sânge în scaunul Dumneavoastră la momentul la care ați făcut testul. Acest lucru nu înseamnă obligatoriu că aveți cancer de colon, însă există posibilitatea să aveți un polip de colon (nodul care se poate transforma in cancer) sau altă leziune (inflamație, hemoroizi sau uneori chiar cancer) care au cauzat acest rezultat pozitiv.
  • În majoritatea cazurilor, un test pozitiv înseamnă că este nevoie de o colonoscopie (o analiză a intestinului gros). Din acest motiv, vă recomandăm să vă prezentați la medicul dumneavoastră de familie pentru a discuta acest lucru.

În cazul in care nu sunteți hotărât/ă sau aveți nelămuriri nu ezitați să cereți informații suplimentare medicului dumneavoastră de familie.