4 oameni din 100 vor avea cancer de colon la un moment dat în timpul vieții

Țările occidentale au dezvoltat deja programe naționale de screening pentru cancerul colorectal în populația generală. În România va fi introdus în următorii ani. Acesta este un proiect pilot prin care se fac primii pași în definirea Programului Național de Screening pentru Cancerul Colorectal.
Ce este screeningul pentru cancerul colorectal?
Screeningul pentru cancerul colorectal reprezintă depistarea timpurie a acestei boli sau a leziunilor precanceroase (polipi) la persoanele care nu au simptome. Diagnosticarea din timp a cancerului crește șansele de vindecare a bolii. Daca leziunile precanceroase (polipii) sunt găsite din timp și îndepărtate, este împiedicată apariția bolii. Rolul screeningului este de a scădea numărul de persoane afectate de cancer colorectal și de a scădea numărul de complicații și de decese cauzate de această boală. Efectuarea investigațiilor de screening în mod regulat împiedică apariția cancerului colorectal. Cancerul colorectal și leziunile precanceroase (polipii) apar atât la femei, cât și la bărbați, mai ales după vârsta de 50 de ani. De aceea, dacă aveți vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani inclusiv, veți primi o invitație de a vă prezenta la medicul dumneavoastră de familie pentru a discuta despre screeningul de cancer colorectal.
Care sunt metodele de screening pentru cancerul colorectal?
Screeningul pentru cancerul colorectal constă în efectuarea unui test care identifică urmele de sânge în scaun (“treaba mare”), care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Sângele poate să apară în scaun dacă pe colon sunt prezente cancere sau leziuni precanceroase (polipi). Testul care identifică urmele de sânge din scaun și prin care se face screeningul se numește testul imunochimic fecal sau testul FIT. Este ușor de folosit, se efectuează acasă de către dumneavoastră și nu prezintă niciun risc. Medicul de familie vă va explica în detaliu cum se folosește. Oricând doriți, puteți găsi mai multe informații legate de acest test la secțiunea Testul FIT.
Ce veți avea de făcut după efectuarea testului FIT depinde de rezultatul pe care il veți primi. Dacă rezultatul este negativ, este recomandat să repetați testul peste 2 ani, daca nu apar probleme. Astfel, vă veți asigura că sunteți controlat constant. Dacă rezultatul este pozitiv și sunt identificate sângerări, trebuie să continuați investigațiile. Este recomandat să efectuați o colonoscopie.

Colonoscopia
Colonoscopia se efectuează cu ajutorul unui tub lung flexibil, cu grosime de 1 cm, care prezintă în capăt o cameră video și un beculeț. Acest tub se introduce treptat prin anus (fund) până parcurge întreg intestinul gros (colonul). Cu ajutorul său sunt transmise imagini cu interiorul intestinului pe un monitor aflat în fața doctorului ce efectuează manevra și permite identificarea directă a eventualelor leziuni. În plus, dacă este nevoie, permite obținerea unei mici cantități de țesut (biopsie) din leziuni, ce va fi evaluată la microscop de către un specialist. Prin acest tub se pot introduce și instrumente speciale prin care se pot tăia și îndepărta polipii colorectali înainte de a se transforma în cancer (polipectomie). Această investigație se efectuează doar în unități medicale (spitale, clinici, cabinete medicale etc.) ce dețin cabinete de endoscopie digestivă. Informațiile complete legate de colonoscopie și de pregătirea necesară pentru a efectua această investigație sunt disponibile în secțiunea Colonoscopia.
Rezultatele colonoscopiei și recomandările ulterioare le veți discuta împreună cu medicul specialist.

Cum se va desfășura screeningul pentru cancerul colorectal?
Dacă aveți vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani inclusiv, veți primi o invitație de a vă prezenta la medicul dumneavoastră de familie pentru a discuta despre screeningul de cancer colorectal.
După aplicarea unui chestionar, medicul de familie va stabili ce risc aveți de a dezvolta cancer colorectal și va decide dacă sunteți potrivit pentru programul de screening.
Dacă veți accepta participarea la screening, medicul de familie vă va oferi un test care detectează prezența sângelui în scaun (“treaba mare”) – testul FIT. Vă va explica în detaliu cum se folosește. Testul este ușor de folosit, se efectuează acasă de către dumneavoastră și nu prezintă niciun risc. Acesta implică colectarea unei cantități mici de scaun în cutiuța testului cu un băț special (instrucțiunile exacte de prelevare le găsiți în secțiunea Testul FIT.
Ulterior, veți returna testul la medicul de familie. Acesta va trimite testul dumneavoastră la un laborator.
Veți primi un rezultat în aproximativ 3 săptămâni, pe care îl veți discuta cu medicul de familie. Acesta vă va explica rezultatul testului FIT, în funcție de care vă va indica ceea ce este de făcut în continuare:
- Negativ (95%) – adică nu s-au găsit urme de sânge în scaun.
Veți primi indicația ca peste 2 ani să faceți un nou test. - Pozitiv (5%) – adică s-au găsit urme de sânge în scaun. Acest lucru nu înseamnă că aveți cancer de colon, însă poate fi un semnal de alarmă. În această situație este recomandat să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie. Acesta vă va recomanda investigații suplimentare și vă va ajuta să le efectuați, dacă sunteți de acord.
- Invalid – adică testul nu a putut fi corect efectuat la laborator și din acest motiv vi se va da un nou test și veți fi rugat/ă să îl repetați.
Dacă ați obținut un rezultat FIT pozitiv și medicul dumneavoastră v-a recomandat efectuarea colonoscopiei de screening, vă va ajuta mai departe în vederea programării la un centru de colonoscopie unde veți efectua investigația.
Rezultatele colonoscopiei și recomandările ulterioare vă vor fi explicate de către medicul gastroenterolog. Dacă la efectuarea colonoscopiei nu sunt găsite leziuni, puteți repeta o nouă investigație peste 10 ani. Daca sunt găsiți polipi sau cancer colorectal, vi se va explica planul pe care trebuie sa îl urmați.
Sunt obligat să particip?
Ca orice altă investigație medicală, screeningul pentru cancerul colorectal are avantaje și dezavantaje. Participarea la acest program este voluntară și gratuită. Nu sunteți obligat să participați dacă nu doriți. Înainte să luați decizia, vă puteți consulta cu medicul dumneavoastră sau cu cei apropiați (familie, prieteni etc). Acest test efectuat regulat, poate ajuta în prevenirea cancerului colorectal sau în depistarea lui devreme. Este important să faceți acest test chiar dacă nu va supără nimic. Dacă refuzați să participați în acest moment în acest program sau dacă nu reușiti/nu doriți să efectuați testul FIT și sunteți scosi din program, puteți oricând reveni daca vă încadrați în intervalul de vârstă 50-74 ani.
Avantaje
- Aceste investigații pot preveni apariția sau pot diagnostica din timp o boală care poate fi foarte gravă și care poate cauza chiar moartea.
- Cu cât boala este diagnosticată mai devreme, cu atât tratamentele care trebuie efectuate sunt mai ușoare pentru pacient.
- Cancerul colorectal și leziunile precanceroase (polipii) nu sunt singurele cauze care produc sângerări. Sângerările pot fi provocate și de alte leziuni, precum hemoroizii, diverticulii, ulcerații, modificări ale vaselor de sânge etc. Astfel, puteți avea o sângerare pe colon, fără a avea cancer sau polipi.
- Dacă aveți un rezultat pozitiv al testului FIT trebuie să efectuați colonoscopie. Pentru mai multe detalii puteți accesa secțiunea Colonoscopia.
Când ar trebui să discut cu medicul?
Dacă apar anumite semne și simptome care vă supără, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră care va stabili ce investigații trebuie să efectuați. Este posibil să fie necesar să efectuați alte teste sau chiar o colonoscopie.
Semne care trebuie discutate cu medicul dumneavoastră
- Apariția sângelui în scaun
- Scaun închis la culoare (negru ca pacura )
- Scaune moi de peste 3 săptămâni
- Constipație apărută recent
- Nevoia de a merge la toaleta fara sa evacuati scaun
- Dureri de burtă supărătoare
- Ați slăbit fără să vreți acest lucru
- Ați început să vă simțiți obosit tot timpul
- Simțiți noduli când palpați burta
Anumite persoane pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Atunci se preferă efectuarea direct a colonoscopiei. Discutați cu medicul dumneavoastră despre această recomandare dacă:
- ați avut în familie rude apropiate (părinți, copii, frați, surori) diagnosticate cu cancer colorectal sau polipi colorectali avansați;
- ați fost diagnosticat în trecut cu polipi colorectali sau cancer colorectal;
- ați fost diagnosticat în urmă cu cel puțin 8 ani cu boală inflamatorie intestinală (boală Crohn sau colită ulcerativă).