Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o procedura medicală prin care medicul explorează interiorul intestinului gros (rect și colon) cu ajutorul unui tub lung, flexibil, de grosimea unui deget, ce are atașat la vârf o cameră video și o sursă de lumină (colonoscop). Acesta se introduce prin anus și ulterior parcurge rectul și colonul. Prin colonoscop pot fi introduse diferite alte accesorii sau instrumente (pense, anse) necesare pentru îndepărtarea leziunilor găsite sau pentru prelevarea unui mic fragment din aceste leziuni (biopsie).

1. Aspect normal al colonului transvers – vedere de la colonoscopie.

2. Polip al colonului transvers – vedere de la colonoscopie.

3. Cancer al colonului transvers – vedere de la colonoscopie.

Cui îi este indicată efectuarea colonoscopiei?

Pentru persoanele fără simptome digestive, în cadrul programelor de screening, cu scopul de a decela prezența polipilor (tumori necancerose in interiorul colonului) sau a cancerului de colon. Polipii pot fi îndepărtați în timpul colonoscopiei, prevenindu-se astfel transformarea lor in cancer în următorii ani.

Pentru persoanele care prezintă semne sau simptome sugestive pentru cancer colorectal:

  • modificarea recentă, dar constantă (care durează mai multe săptămâni) a tranzitului intestinal: diaree, constipație, scaun creionat
  • nevoia urgentă și repetată de a merge la toaletă pentru scaun, dar fară a evacua fecale
  • sânge în scaun
  • scădere importantă in greutate fără motiv

Pentru persoanele care au fost diagnosticate si tratate pentru cancer colorectal sau care au un istoric de cancer colorectal sau de polipi la colon în familie (rude de gradul 1 – părinți, frați sau surori, copii).

Ce presupune efectuarea colonoscopiei?

Înainte de colonoscopie

Medicul va dori să afle informații legate de istoricul Dumneavoastră medical familial și personal (Dumneavoastră sau rude care au fost diagnosticate cu cancer colorectal sau alte tipuri de cancer? De ce alte boli suferiți? Ați avut în trecut intervenții chirurgicale la nivelul abdomenului (operații)?. De asemenea, medicul va dori să știe lista de medicamente pe care le luați si daca sunteți alergic la anumite medicamente sau produse alimentare.

Este posibil ca medicul sa va recomande oprirea administrarii medicamentelor ce subtiaza sangele, cu cateva zile inainte de procedura (anticoagulante).

Pentru a se efectua colonoscopia, este nevoie ca intestinul gros sa fie golit de materii fecale si resturi alimentare. In acest sens, cu o zi inainte de colonoscopie veti efectua pregatirea colonului cu laxative/clisme/combinatie intre cele doua. Solutiile cu laxative ce realizeaza pregatirea colonului pentru colonoscopie se gasesc de obicei sub forma de praf (ambalate in plicuri) si necesita dizolvarea acestuia in cantitati variabile de apa/lichide (1-4 litri). De obicei medicul va va recomanda efectuarea pregatirii cu laxative in 2 etape : prima etapa in ziua dinaintea efectuarii colonoscopiei si a doua etapa in ziua efectuarii colonoscopiei.

La scurt timp dupa finalizarea primei etape de pregatire cu laxative sau chiar din timpul acesteia, veti simti usoare crampe la nivelul abdomenului si veti avea multe scaune ce vor deveni din ce in ce mai lichide. O pregatire buna a colonului se obtine cand scaunul eliminat este apos si limpede, fara niciun rest de fecale sau resturi alimentare.

La fel de importanta ca pregatirea cu laxative este si regimul alimentar dinaintea colonoscopiei. Astfel, medicul va va indica ora la care veti putea consuma ultima masa de alimente solide (in ziua dinaintea colonoscopiei) si care sunt alimentele ce trebuie evitate la aceasta masa. Ulterior acestei mese nu veti mai avea voie sa consumati alimente solide pana dupa efectuarea colonoscopiei.

In cazul in care procedura se va efectua cu sedare, nu veti putea conduce masina in ziua colonoscopiei, fiind astfel indicat sa veniti cu insotitor care sa va conduca acasa dupa efectuarea procedurii.

In timpul colonoscopiei

In cele mai multe cazuri, colonoscopia diagnostica este o procedura ce se poate efectua in regim ambulatoriu (nu este nevoie de internare in spital peste noapte).
Pentru a va asigura comfortul in timpul procedurii, inainte de inceperea acesteia medicul anestezist va va consulta si va va injecta la nivelul unei vene un sedativ ce va va face sa dormiti pe toata perioada procedurii.Veti fi monitorizat si supravegheat de medicul anestezist pe toata perioada sedarii.

In timpul procedurii veti fi asezat pe partea dvs stanga, cu genunchii ridicati la piept. Examinarea incepe cu un tuseu rectal (medicul introduce degetul in anus si examineaza astfel rectul pentru a verifica daca acesta este liber si permite patrunderea colonoscopului). Ulterior, colonoscopul este lubrifiat cu gel si introdus prin anus la nivelul rectului, avansat apoi la nivelul intregului colon pana la partea finala a acestuia, numita cec.

In cazul in care procedura se efectueaza fara sedare, in timpul acesteia veti simti nevoia de defecatie si crampe abdominale. Aceste simptome se datoreaza faptului ca medicul insufla aer in colon in timpul procedurii, pentru a facilita trecerea colonoscopului si pentru a obtine o expunere si o vizualizare a intestinului gros cat mai completa.

In cazul in care se gasesc leziuni anormale (polipi, cancer,inflamatie) se vor preleva mici fragmente din acestea cu ajutorul unei pense. Fragmentul de tesut va fi trimis pentru evaluare microscopica (anatomie patologica).

In cazul in care medicul va gasi polipi, este posibil ca acestia sa fie indepartati complet in timpul procedurii. Ulterior, polipii indepartati vor fi trimisi pentru evaluare microscopica (rezultat ce va fi disponibil in aproximativ 3-4 saptamani).

Durata procedurii este de obicei de 30 minute, dar se poate prelungi in cazul in care este nevoie de indepartarea polipilor.

Veti primi rezultatul colonoscopiei pe loc, imediat dupa terminarea procedurii.

Dupa colonoscopie
E posibil ca imediat dupa procedura sa va simtiti balonat si sa aveti minime dureri abdominale. Acestea se datoreaza insuflarii de aer in colon in timpul procedurii si vor disparea odata ce veti reusi sa eliminati gazele.

Veti ramane sub supraveghere medicala aproximativ 1 ora dupa finalul procedurii, pentru a observa aparitia eventualelor complicatii.

Complicatii ale colonoscopiei

Hemoragia (Sangerare)

Daca in timpul colonoscopiei s-a indepartat un polip, este posibil sa apara o cantitate mica de sange in scaun, ce va disparea in 1-2 zile. Sangerarea importanta apare rar dar poate fi amenintatoare de viata. Este in general tratata prin colonoscopie sau interventie chirurgicala.

Perforatia

Reprezinta ruperea peretelui colonic,urmata de scurgerea de materii fecale in abdomen. Este o complicatie rara, dar amenintatoare de viata si impune interventie chirurgicala de urgenta.