Cancerul colorectal (de colon sau de intestin gros) este o boală des întâlnită, foarte serioasă care înseamnă apariția cancerului la nivelul rectului sau colonului. Colonul este intestinul gros, iar rectul este bucata de intestin (pasajul) care leagă intestinul gros de anus.

(schemă colon)

 

În România în anul 2020 peste 98000 oameni au fost depistați cu cancer de colon și peste 50000 au murit din cauza aceasta. Cancerul de colon reprezintă în România a treia cauză de deces prin cancer.

În timpul vieții, între 3 și 4 oameni din o suta vor avea cancer de colon la un moment dat. Majoritatea oamenilor cu cancer de colon au vârsta peste 50 ani. Dacă este găsit devreme, cancerul de colon poate fi tratat cu succes în 9 din 10 cazuri.

(schema omuleti 3-4 din 100)

 

Cancerul din intestinul gros se dezvoltă din polipi (micinoduli necanceroși).Polipii pot exista în intestinul gros fără ca dumneavoastră să aveți vreun simptom. Aceștia dacă sunt găsiți pot fi îndepărtați și în acest fel se împiedică dezvoltarea cancerului.

(schemă transformare polipi-cancer)

 

Cum se poate manifesta această boală?

  • Dureri de burtă
  • Sânge în scaun
  • Scaun de culoare neagră , „ca păcura”
  • Diaree cu durată mai mare de 3 saptămâni sau constipație nou apărută (în condițiile în care de obicei aveți scaun normal)
  • Senzația, nevoia repetată de scaun fără eliminarea acestuia
  • Scădere în greutate
  • Fier scăzut descoperit la efectuarea analizelor de sânge sau chiar anemie datorată lipsei de Fier

Dacă ai între 50 și 74 ani, rude de sânge cu cancer de colon sau ai manifestările de mai sus, mergi la medicul de familie pentru a-ți spune ce trebuie să faci.

Pentru mai multe informații poți vizita următorul site:

www.fundeni-coloscreening.ro