Cancerul colorectal
Cancerul colo-rectal este o boală gravă care apare în intestinul gros (colon) sau ultima parte a intestinului gros (rect). Intestinul gros reprezintă ultima parte a tubului digestiv, cea care se ocupă de absorbția apei din alimentele digerate și eliminarea reziduurilor (substanțelor nefolositoare), cu formarea materiilor fecale (scaunului). (poza tract digestiv) În anul 2020, cel mai frecvent cancer în Romania a fost cel colo-rectal. Mai mult, a fost a doua cauză de mortalitate datorată cancerelor.

Factori de risc:
Această boală este cauzată de un stil de viață nesănătos: consum de alcool, tutun, carne roșie (porc, vită, oaie), mezeluri, lipsa activității fizice, obezitate, diabet. De asemenea, acest tip de cancer se poate transmite genetic, în familie. În plus, un factor de risc important sunt bolile inflamatorii intestinale cronice (Boala Crohn și Recto-Colita Ulcero-Hemoragică).
Simptome
Cum se poate manifesta boala?
- Dureri de burtă
- Sânge în scaun
- Rareori scaun de culoare neagră , „ca păcura”
- Diaree cu durată mai mare de 3 saptămâni sau constipație (în condițiile în care de obicei scaunul este normal)
- Senzația , nevoia repetată de scaun fără eliminarea acestuia
- Scădere în greutate
- Oboseală datorată anemiei
- Fier scăzut descoperit la efectuarea analizelor de sânge sau chiar anemie datorată lipsei de Fier
Dezvoltarea cancerului colo-rectal

1. Colonul – imagine de ansamblu

2. Aspect normal al mucoasei colonice

3. Polip colonic ce poate fi rezecat endoscopic

4. Cancer colorectal ce nu poate fi rezecat endoscopic
Schema simplificata a evolutiei polipilor colorectali pana la cancer (aspectul microscopic simplificat al peretelui colonic):

1. Aspect normal al peretelui
colonic

2. Polip colonic ce poate fi rezecat
endoscopic

3. Cancer colorectal ce nu poate
fi rezecat endoscopic
Important de știut este că nu toți polipii se pot transforma în cancer, însă majoritatea tumorilor canceroase provine din polipi. Acest proces poate fi ușor prevenit prin scoaterea polipilor în cadrul unei colonoscopii, procedură numită polipectomie.
De reținut despre polipii colo-rectali:
- Aceștia sunt o afecțiune comună, prezentă la 30% din adulți
- Nu toate tipurile de polipi se pot transforma în cancer (polipii adenomatoși se transformă în cancer, cei hiperplastici nu)
- Este necesar sa treacă un număr de ani ca polipii să se transforme în cancer
- De regula polipii pot fi rezecați în cadrul colonoscopiei și în acest fel este prevenită transformarea lor în tumori canceroase; atunci cand sunt de dimensiuni mari și ” ascund ” cancer trebuie operati. Operatia de obicei de efectuaează cu minimă incizie (laparoscopic)
Netratați, polipii adenomatoși, pot crește și se pot transforma în tumori. Tumorile, la rândul lor, evoluează și se extind la nivelul întregului perete intestinal, spre cavitatea abdominală, putând să invadeze organele din jur. De asemenea, celulele canceroase se pot răspândi în tot corpul și prin vasele de sânge sau vasele limfatice, dând naștere metastazelor – tumori fiice localizate la nivelul altor organe din corp (exemplu: ficat, plămâni).
Diagnosticul cancerului colo-rectal


Colonoscopia este investigația cu care se poate analiza interiorul intestinului gros și se pot depista polipii sau tumorile. În cadrul acestei proceduri se pot lua biopsii, care stabilesc natura formațiunii descoperite (canceroasă sau necanceroasă) și se pot rezeca polipii descoperiți.

1. Aspect normal am colonului transvers – vedere de la colonoscopie.

2. Polip al colonului transvers – vedere de la colonoscopie.

3. Cancer al colonului transvers – vedere de la colonoscopie.
Următorul pas după diagnosticul tumorii canceroase prin colonoscopie cu biopsie este stadializarea bolii, prin care se stabilește răspândirea cancerului în corp. Astfel, pacientul efectuează investigații imagistice – CT, RMN – care analizeaza profunzimea tumorii la nivelul intestinului (daca străbate sau nu peretele intestinului) și prezența metastazelor (tumorilor răspândite la distanță, în alte organe – ficat, plamâni), în cazul bolilor avansate.
Tratamentul cancerului colo-rectal
Tratamentul principal este intervenția chirurgicală (operația), care constă în excizia părții de intestin gros ce conține tumora.
În stadiile avansate, poate fi necesar tratamentul oncologic:
- chimioterapie (prin care sunt omorâte celulele canceroase răspândite în afara intestinului gros
- radioterapie
Prognostic și supraveghere
După efectuarea tratamentului, pacienții rămân în evidența medicului și efectuează regulat analize de sânge, colonoscopie și CT/RMN pentru a preveni reapariția bolii.
Din fericire, prognosticul pentru cancerul colo-rectal dupa tratament este mai bun decat prognosticul pentru alte cancere. Astfel, la 5 ani de la tratament, rata de supraviețuire este de 90% pentru pacienții cu tumori localizate și 70% pentru cei care au avut tumori în stadii avansate.
Cum putem preveni cancerul colo-rectal?
Printr-un stil de viață sănătos ce presupune renunțarea la fumat și la consumul de alcool, activitate fizică zilnică, consum de alimente sănătoase (fructe, legume, cereale); înlocuirea cărnurilor grase (porc, vită, oaie) și mezelurilor cu cărnuri cu conținut scăzut în grăsimi (pui, pește, curcan).