ROCCAS II Sud-Muntenia

Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II – Sud-Muntenia

Pentru pacienţi
Pentru medici
Pentru pacienti
Pentru medici

Dacă este descoperit din timp, cancerul colorectal poate fi vindecat

Fă-ţi un control!

Cuvânt înainte

Cancerul colorectal reprezinta, prin magnitudine si prin rata de mortalitate, o problema de sanatate publica; se situeaza pe locul 3 ca incidenta si locul 2 ca mortalitate in lume in 2020, iar in Romania pe locul 2 ca incidenta si mortalitate intre toate cancerele. Diagnosticat in stadii precoce, cancerul colorectal este curabil si, extrem de important, poate fi prevenit prin rezectia endoscopica a polipilor adenomatosi colorectali, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice, in conditiile screeningului. Screeningul cancerului colorectal are o eficienta documentata, fiind stabilit ca 60% din decese pot fi evitate prin screening, iar pe de alta parte, in absenta screeningului, numarul de pacienti diagnosticati cu cancer colorectal va creste cu 80% pana in 2040. Directiva Consiliului Uniunii Europene din 2 decembrie 2003 privind screening-ul pentru cancer (2003/878/CE) recomandă implementarea screeningului pentru cancerul colorectal in statele UE, iar ca metodă primară de screening se indica testul imunologic pentru hemoragii oculte fecale FIT la ambele sexe, la persoanele cu varsta intre 50-74 de ani.

Avand in vedere toate aceste considerente, in decembrie 2018, in Romania, a fost demarat Proiectul „Dezvoltarea si implementarea la nivel national a cadrului organizatoric necesar initierii screeningului in cancerul colorectal” – SMIS 128106 (ROCCAS I), cu finantare si sustinere logistica europeana, proiect al carui beneficiar este Institutul Clinic Fundeni. Consiliul stiintific al proiectului este format din medici cu vasta experienta din cadrul Institutului Clinic Fundeni – Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie, din membrii ai conducerii Societatii Romane de Endoscopie Digestiva (SRED), Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) si din experti ai Institutului National de Sanatate Publica. Perioada de desfasurare a proiectului este 2019-2023.

In paralel si indisolubil legat de proiectul ROCCAS de stabilire a cadrului organizatoric national incluzand registrul electronic pentru persoanele screenate, se desfasoara incepand cu noiembrie 2020 pana in 2023 patru proiecte regionale intitulate „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale” (ROCCAS II) pentru regiunile: 1) Sud-Vest Oltenia – coordonat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, 2) Sud Muntenia – coordonat de Institutul Clinic Fundeni, 3) Bucuresti-Ilfov, coordonat de Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Carol Davila” si 4) Sud-Est, coordonat de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” din Constanta.

Prin proiectele finanțate în cadrul acestor apeluri, 200 000 persoane cu vârste între 50-74 ani din regiunile mentionate vor putea beneficia de prevenție, depistare și tratament pentru leziunile premaligne colorectale. Medicii de familie din regiunile mentionate vor avea un rol esential in educarea populatiei tinta, distribuirea chestionarelor si a testelor FIT, urmate de indrumarea pacientilor FIT-pozitivi catre centrele de screening pentru colonoscopie si eventual polipectomie. In tot acest program de screening vor fi implicate si ONG-uri (de exemplu Renasterea si SASTIPEN pentru ROCCAS II Sud Muntenia), care vor colabora cu medicii de familie pentru mobilizarea pacientilor.

Dorim ca acest site sa fie util atat pentru medici cat si pentru pacienti, nu numai prin datele informative legate de proiect, ci si prin informatiile stiintifice actualizate periodic; consideram ca educatia continua a medicilor si cresterea gradului de informare a pacientilor in cadrul acestor proiecte complexe constituie premisa succesului acestor proiecte, de a reduce rata cancerului colorectal, in beneficiul populatiei generale din Romania.

Prof. Univ. Dr. Cristian Gheorghe
Manager Proiect ROCCAS II Muntenia
Preşedinte SRGH

Indicatorii proiectului

Persoane care au beneficiat de servicii medicale de prevenție/diagnosticare precoce, etc.: 50.001;

Persoane care au beneficiat de servicii medicale de prevenție, diagnosticare precoce etc. , din care: – grupuri vulnerabile: 29.501;

Persoane cu trimitere la specialist după ce au beneficiat de serviciul preventiv/ diagnosticare precoce: 2104;

Zona de acoperire: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman

Nr. de pacienţi testaţi FIT 1
Nr. de pacienţi colonoscopaţi 2
Nr. de pacienţi cu neoplasm colorectal decelaţi 3
Nr. de pacienţi cu neoplasm colorectal tratat 4
Nr. de medici de familie înscriși în program 5